Lahden kaupunginkirjastossa otettiin käyttöön henkilökunnan työasusteet

Työasut auttavat tunnistamaan asiakaspalvelijan kirjastossa

Lahden kaupunginkirjasto otti 11.9. käyttöön henkilökunnan työasusteet, joiden avulla asiakaspalvelija on helppo tunnistaa kirjastotilassa.

Asujen suunnittelu tehtiin yhteistyössä Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin kanssa. Suunnittelussa ja toteutuksessa huomioitiin käytännöllisyys, erottuvuus sekä paikallisuus. Henkilökunnan käyttöön otetaan seuraavat muoti- ja vaatetussuunnitteluopiskelijoiden suunnittelemat tuotteet:
Lahden kirjaston työasusteet

• Työliivi, suunnittelija Meri Hallikainen, kangas ja tarvikkeet, Eurokangas, ompelu Ateljee Ompelimo Angelie, Lahti
• Laukku ja olkahihna, suunnittelija Jenna-Jenniina Uotila, nauha Finn-Nauha Oy, Haapamäki, valmistaja Stefa Oy, Lahti
• Huivi, suunnittelija Linnea Minkkinen, kankaan paino Printscorpio, Aitoo, ompelu Ateljee Ompelimo Angelie, Lahti

Asuissa toistuva logo ja teksti on yleisten kirjastojen käytössä oleva tunnus, jonka on suunnitellut graafikko Harri Oksanen.

Henkilökunnan asujen lisäksi samaa ilmettä toistaa asiakkaille myynnissä oleva kangaskassi. Kassin on suunnitellut Linnea Minkkinen ja sen materiaali on 100 % PET-kierrätysmuovia. Kassien ompelu Stefa Oy, Lahti

Lisätietoja projektista:
Marja Malminen
kirjastotoimenjohtaja
marja.malminen@lahti.fi

Minna Cheung
Lehtori, vastuuopettaja, muoti- ja vaatetussuunnittelu
LAMK, Muotoiluinstituutti

Lahden kirjston työasu, laukku

Suunnittelijat:

Jenna-Jenniina Uotila
Halusin suunnitella Lahden kirjastolle työasusteen, joka on selkeälinjainen ja ajaton muotoilultaan, mutta täynnä käytännöllisiä yksityiskohtia helpottamaan arkea. Lähtökohtana pidin tarvetta suunnitella tuotteen, josta olisi hyötyä niin työntekijälle kuin myös asiakkaalle.
Henkilökohtaisesti rakastan ihmisiä, jotka pukeutuvat persoonallisesti. Sen takia minulle oli tärkeää suunnitella asuste, jota voi käyttää monella eri tapaa ja samalla se antaa tilaa käyttäjän omalle tyylille.

Linnea Minkkinen
Suunnittelussani minulle on tärkeää valmiin tuloksen ajattomuus ja tyylikkyys. Pyrin kuitenkin saamaan tuotteisiin mielenkiintoa, silti säilyttäen aiemmat arvot.
Lähdin suunnittelemaan asustetta, joka olisi sekä tyylikäs että käytännöllinen. Päädyin huiviin sen helppokäyttöisyyden vuoksi. Suunnittelun alkuvaiheessa päätin käyttää kirjaston logoa, mutta loin logolle uuden käyttötavan tekemällä siitä jatkuvan printin, mikä mahdollistaa sen käytön moniin eri kohteisiin.
Kangaskassin halusin toteuttavan samoja arvoja kuin huivi, tyylikkyyttä sekä käytännöllisyyttä. Jatkuvan printin sijaan päädyin käyttämään vain osaa printistä, jolloin informatiivisuus lisääntyy, tyylikkyyden kuitenkin yhä säilyessä. Kangaskassi on suunnattu kirjaston asiakkaille, ja tasapohjan ansioista siinä on helppo kuljettaa suuria määriä kirjoja. Myös hihnat ovat optimaalisen pituiset; kassia mahtuu kantamaan olalla tai kädessä sen laahaamatta kuitenkaan maassa. Kirjasto kannattaa vihreitä arvoja ja ne mielessä pitäen kassi onkin valmistettu kierrätysmateriaalista.

Meri Hallikainen
Opiskelin ennen Muotoiluinstituutin muoti- ja vaatetussuunnitteluopintojen aloittamista vaatetusompelua Rovaniemellä, ja opin siellä erilaisten projektien yhteydessä hyvin konkreettisesti vaatteen mukavuuden ja käytännöllisyyden tärkeyden. Halusin suunnitella työasusteen, joka lisää kirjaston työntekijöiden näkyvyyttä olematta kuitenkaan haitaksi työnteolle. Pidin myös tärkeänä, että asuste on tyyliltään neutraali, jotta se on sopiva eri ikäryhmille ja sukupuolille.
Lopulliseksi tuotteeksi suunnitelmistani valikoitui auki pidettävä liivi, jonka selässä on painatuksena uusi yleisten kirjastojen tunnus lisäämässä näkyvyyttä. Malliltaan liivi on väljä, jotta se on mukava käytössä niin kesä- kuin talvivaatteidenkin kanssa. Liiviä valmistettiin neljää eri kokoa, mutta halusin tarjota toisenkin mahdollisuuden vaikuttaa asusteen istuvuuteen selässä olevan säätövyön avulla.