Sisällön alku

Väyrysen renki

Kansikuva Väyrysen renki
Nimeke: Väyrysen renki
Tekijä: Pura, Martti
Klikkaa jättääksesi arvostelun Väyrysen renki.
Vinkin antoi: LKorkeila

Martti Puran (s. 1949) muistelmateos Väyrysen renki näkee isäntänsä läheltä ja kaukaa.

Puran muistelmat kuvaavat Paavo Väyrystä poliitikkona vuosikymmenien ajan. Kaikki me Väyrysen tiedämme, vaan tunnemmeko häntä todella.

Paavo Väyrynen on ristiriitainen henkilö; häntä vihataan ja häntä kunnioitetaan. Puran muistelmissa Väyrynen kuvataan piinkovana poliitikkona ja armottomana vaalitaistelijana lukuisien vaalien ehdokkaana.
Puran teos on poliittisen tekijän kuvaus ja tuo esille paljon politiikan tekemisen hetkiä, mutta muuten kuvaus on löysää. Kertoja muistelee tapahtumia oman muistinsa varassa kuin kertoen niitä toiselle iltanuotiolla ja lukija jää odottamaan pitäviä todisteita tapahtuneista sekä tarkempaa analyyttista kerrontaa. Tarina jatkaa kulkuaan vuosien ja vuosikymmenien halki, vana osaa tarinasta olisi voinut vahventaa tarkemmalla henkilö ja -keskustelukuvauksella.  Esimerkiksi joidenkin tarinassa esitettyjen keskustelujen tunnelmaa on kuvattu tarkemmin kuin itse tilanteessa olleiden henkilöiden olotilaa tai heidän sanomisiaan. Jotkut kuvatut tilanteet jäävät lukijalle epämääräisiksi ja ylimalkaiseksi kerronnaksi.

Politiikassa on aina kannattajia ja vihollisia, on häviäjiä ja voittajia. Poliitikot ovat persoonallisuuksia ja heillä on oma tahtonsa niin Paavollakin. Jonkun on oltava poliitikko vaikeinakin aikoina ja silloinkin, kun on yksin. Vuosikymmenien ajan Väyrynen kokee voittoja ja tappioita. Hän saa merkittäviä poliittisia tehtäviä ja tukijoita löytyy. Tappioiden keskellä hän etsii vastausta kysymykseen: voiko vitutukseen kuolla? Osittainen vastaus kysymykseen on kirjan sivuilla Väyrysen käytyä lääkärissä.

Pura osoittaa Väyrysen kuvauksella, miten raakaa politiikan tekeminen voi olla. Lokaa tulee niin omilta kuin vierailtakin. Tämän saa Paavo kokea useasti. Silti Pura korostaa muistelmillaan:
”Politiikka on parhaimmillaan myös aitoa kaveruutta ja ystävyyttä, jota ei mikään horjuta.”

Puran muistelmissa kuvataan paljon politiikan tekemistä ja poliittista historiaa niin valtakunnan politiikan tasolta kuin keskustan puoluepolitiikan tasolta. Monia vaikuttavia henkilöitä on tarinassa mukana. Niinpä lukija saa kuvaa Väyrysen ohella myös Johannes Virolaisesta, Esko Ahosta ja Eeva Kuuskoskesta sekä Martti Purasta itsestään.
Väyrysen renki on yhden miehen kuvaus ja muistelma. Pura kertoo omasta näkövinkkelistään tarinaa Väyrysestä, keskustasta ja politiikasta. Fokuksessa on Paavo Väyrynen, jonka me kaikki tiedämme, vaan tunnemmeko hänet paremmin kirjan lukemisen jälkeen edes vähän paremmin.

Asiakkaiden kommentit

Kommentin kirjoittaminen edellyttää sisäänkirjautumista.

Ei kommentteja

Muistilista

Sinulla on 0 teosta muistilistassa.

Näytä muistilista