Sisällön alku

Juuli Niemi voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon

Voittajateos on Et kävele yksin. Palkinnosta päätti näyttelijä ja laulaja Vuokko Hovatta.

Et kävele yksin (WSOY) on runoilijana ja elokuvakäsikirjoittajana tunnetun Juuli Niemen (s. 1981) ensimmäinen romaani. Hän on aiemmin julkaissut neljä kokoelmaa runoja ja yhden novelleja. Hän on myös tehnyt käsikirjoitukset isänsä Raimo O. Niemen ohjaamaan elokuvaan Roskisprinssi (2011) sekä sisarensa Inari Niemen elokuvaan Kesäkaverit (2014).

PALKITTU TEOS KERTOO kahden koulutoverin, suomalaisen tytön ja Kosovosta muuttaneen albaaniperheen pojan rakkaustarinan.

Vuokko Hovatan mukaan runollista romaania voi pitää nuortenkirjana mutta myös kenelle tahansa suunnattuna kaunokirjana, jonka aihe on ihmisen herkkä ikävaihe lapsuuden ja aikuisuuden välissä:

”Et kävele yksin on kahden kertojansa ansioista sekä tyttöjen että poikien kirja. Se, niin kuin paras lasten- ja nuortenkirjallisuus on – on myös aikuiselle lukijalle väylä nuorten kipuilevaan kasvuvaiheeseen.”

Lisäksi se on kirja ”elämän opettelemisesta monikulttuurisessa Suomessa”.

”Juuli Niemen kieli on kaunista ja ajattelu lentää välillä korkealle tarkastelemaan henkilöiden elämää kertojan näkökulmasta. Kirjan elokuvallisuus, tuoksut ja maut hurmaavat lukijan”, Hovatta sanoi palkintopuheessaan Kansallisteatterissa.

LASTEN- JA NUORTENKIRJALLISUUDEN Finlandiasta kilpailivat lisäksi Lena Frölander-Ulfin kuvakirja Jag, Fidel och skogen (Schildts & Söderströms), Sanna Iston fantasiaromaani Maan alaiset (WSOY), Katri Kirkkopellon satukuvakirja Piki (Lasten Keskus), Siri Kolun pienoisromaani Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava) sekä Seita Vuorelan postuumisti ilmestynyt nuortenkirja Lumi (WSOY).

Vuokko Hovatta piti kaikkien ehdokkaiden lukemista ”hienona matkana nuorten päähenkilöiden ja kirjailijoiden mieliin”.

”Elän itse varhaisnuoren tyttären kanssa, ja lähipiiriini kuuluu paljon eri-ikäisiä lapsia ja nuoria. Juuri tällainen kirjallisuus saa lapset ja nuoretkin lukemaan”, hän sanoi. (Teksti HS)

Asiakkaiden kommentit

Kommentin kirjoittaminen edellyttää sisäänkirjautumista.

Ei kommentteja

Muistilista

Sinulla on 0 teosta muistilistassa.

Näytä muistilista