Sisällön alku

SID chip sounds

Kansikuva SID chip sounds
Nimeke: SID chip sounds
Klikkaa jättääksesi arvostelun SID chip sounds.
Vinkin antoi: Janne Seppänen

Retropelimusiikkia nostalgiannälkäisille

Nykyaikana pelimusiikki voi olla mitä vain - 5.1-äänijärjestelmälle miksattuja, täyden sinfoniaorkesterin voimin esitettyjä kappaleita, matalaviritteisten särökitaroiden sävyttämiä metallibiisejä tai vaikkapa psykedeelisten äänimaisemien huurruttamaa ambienttia. Yhtäaikaa soivia instrumentteja voi olla jopa satoja. Rajoja ei periaatteessa ole.

Toista se oli ennen vanhaan! 1980-luvulla maailmaa hallinneet Commodore-tietokoneet ja sen tunnetuin malli Commodore 64 olivat aikanaan vallankumouksellisia laitteita - myös pelin äänien puolesta. "Kuusnepa" oli yksi ensimmäisistä kotikäyttöön tarkoitetuista tietokoneista, josta löytyi oma piirilevy pelkästään ääniä varten. Säveltäjät - jotka tuohon aikaan olivat ennemminkin ohjelmoijia - saivat käyttöönsä lähtökohtaisesti kolme kanavaa, joka tarkoitti siis että samaan aikaan kuuluvia ääniä oli mahdollista olla kolme kappaletta. Tämän rajoituksen takia ja ansiosta pelimusiikin tekijät joutuivat tekemään mitä nerokkaimpia ratkaisuja musiikin suhteen.

SID Chip Sounds-levylle on valikoitunut monia helmiä vuosien takaa. Kyseessä on siis täysin alkuperäiset versiot kappaleista - mihinkään ei ole kajottu. Muun muassa Ben Daglishin ja Matt Grayn kynäilemät kappaleet kahteen ensimmäiseen The Last Ninja-peliin, Rob Hubbardin Commando-teema tai Chris Hülsbeckin Giana Sisters-tunnari löytyvät levyltä. Hieman vajaassa 80 minuutissa saa kattavan kuvan kyseisen aikakauden pelimusiikista.

Suosittelen albumia kaikille C64-ajan kokeneille, retropeleistä ja -musiikista kiinnostuneille sekä kaikille, jotka haluavat kuulla millaiselta pelimusiikki on kuulostanut kolmisenkymmentä vuotta sitten. Etenkin pitkän linjan pelaajille kyseiset kappaleet tuonevat vääjäämättä mieleen jonkinlaisia ajan kultaamia muistoja.

Asiakkaiden kommentit

Kommentin kirjoittaminen edellyttää sisäänkirjautumista.

Ei kommentteja

Muistilista

Sinulla on 0 teosta muistilistassa.

Näytä muistilista