Sisällön alku

Berliinin käskystä

Vanhan ajan rikosromaanin lumoa ja uskottavaa ajankuvaa sodan ajan Lontoosta.

Kuten arvata saattaa J.R.R. Tolkienin pojanpoika vakuuttaa lukijan kertojanlahjoillaan heti romaanin ensilehdiltä. Tunnelmaltaan painostavan synkkä vakoilutarina johdattaa lukijan Lontoon pommitusten keskelle - kellareihin ja pommisuojiin, sotaministeriön salaisiin virastoihin ja palopommien moukaroimille kaduille - tavalla, joka saa lukijan todella eläytymään sodan ajan lontoolaisten kokemuksiin ja kaikkialla läsnäolevaan vaaran tunteeseen.

Pommien uhatessa Lontoota Britannian murtumispistettä koetellaan myös sisältä käsin: Tiedustelupalveluun on soluttautunut Saksan vakooja, jonka tehtävänä on murhata Winston Churchill. Käskynsä agentti saa suoraan SS-johtaja Reinhard Heydrichilta.

Kiitosta romaani saa paitsi autenttisesta ajankuvasta ja brittiläisen kansanluonteen kuvauksesta, myös viehättävästä vanhan ajan dekkarin tunnelmasta ja henkilöhahmoista. Lopun juonenkäänteet valottavat myös Britannian sotahistorian vähemmän kunniakkaita vaiheita. Loppua kohden kerronta tosin lipsahtaa hieman liikaa patrioottisuuden ja henkilöpalvonnan linjalle ja lopulta koko sota näyttäytyy kahden johtajan: Winston Churchillin ja Reinhard Heydrichin henkisenä kaksintaisteluna.

Taitavana kirjoittajana Tolkien onnistuu kuitenkin säilyttämään tarinan tyylikkäänä dekkarina loppuun asti.

 

Asiakkaiden kommentit

Kommentin kirjoittaminen edellyttää sisäänkirjautumista.

Ei kommentteja

Muistilista

Sinulla on 0 teosta muistilistassa.

Näytä muistilista