Sisällön alku

Tapaus David Helfgott

Lahjakkaan mielen murtuminen ja eheytyminen.

postimerkki 

Australialainen postimerkki vuodelta 1996. Kuva pianisti David Helfgottia esittäneestä George Rushista elokuvassa Shine, joka on Suomessa esitetty nimekkeellä Loisto.

Yle Teema esitti heinäkuussa 2016 elokuvan Loisto (englanniksi Shine) vuodelta 1996. Elokuvasta on tehty myös DVD-videolevy. Se kuuluu Lahden kaupunginkirjasto-maakuntakirjaston kokoelmiin.

Loisto on fiktiivinen kuvaus legendaarisen australialaispianistin David Helfgottin (1947-) elämästä siihen saakka kun tämä tapasi toisen vaimonsa Gillianin ja aloitti maailmanluokan uran konserttipianistina vuosia kestäneen traagisen hiljaisuuden jälkeen.

Elokuva ei ole tarkasti elämäkerrallinen, vaan sen käsikirjoituksessa on otettu paljonkin vapauksia. Suoranainen Helfgottien sukuriita puhkesi lisäksi elokuvan välittämästä isäkuvasta. Davidin sisarusten ja ex-vaimon mukaan Peter Helfgott ei suinkaan ollut elokuvan kuvaama väkivaltainen tyranni. Niin tai näin, onhan mahdollista, että nuoren Davidin herkkä mieli on voinut kokea isän ahdistavana. Toisekseen, isän luonnetta dramatisoimalla elokuvaan on saatu taiteellisia jännitteitä. Joka tapauksessa elokuva on virheineenkin koskettava kuvaus haavoittuvan taiteilijan romahduksesta ja noususta. George Rush sai roolistaan David Helfgottina parhaan miespääosan Oscarin.

Loisto - kansi 

Kirjastoluokka: 84.2: Loisto. – DVD-videolevy, Lahden kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, musiikkipalvelut; Heinolan pääkirjasto; Sysmän pääkirjasto

David Helfgott syntyi vähävaraiseen puolanjuutalaiseen perheeseen Melbournessa vuonna 1947. Davidin isän Peterin vanhemmat sekä äidin sisaret olivat menehtyneet natsi-Saksan keskitysleireillä. Elokuva vihjaa tämän traumatisoineen etenkin perheen isää. Peter Helfgott alkoi kuitenkin tarmokkaasti opettaa 5-vuotiaalle Davidille pianonsoittoa. Muutaman vuoden kuluttua David siirtyi Frank Arndtin ja myöhemmin Alice Carrardin oppilaaksi.

David oli erityislahjakas myös šakinpelaajana ja matemaatikkona. Pianistina hän kuitenkin sai jo varhain useita palkintoja. Hän olisi päässyt jo 14-vuotiaana Yhdysvaltoihin opiskelemaan, mutta isä ei päästänyt häntä pois kotoa. 19-vuotiaana David vihdoin matkusti Lontooseen saatuaan stipendin Royal College of Musiciin, jossa hän opiskeli kolme vuotta menestyksekkäästi Cyril Smithin johdolla. Smith piti Davidia Horowitzin kaltaisena lahjakkuutena. Lontoossa David mm. sai parhaan konserttopalkinnon Rahmaninovin 3. pianokonserton esityksestä sekä Marmaduke Barton Prizen.

Helfgott Plays Rachmaninov 

Kirjastoluokka 78.5561: Rahmaninov, Sergei: David Helfgott plays Rachmaninov. – CD-äänilevy, Lahden kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, musiikkipalvelut; Heinolan pääkirjasto

Lontoossa Davidin mielenterveys alkoi kuitenkin rakoilla. Hän kärsi emotionaalisesta epävakaudesta ja erityisherkkyydestä. Tilaa pahensi hänen australialaisen tukijansa Katherine Pritchardin kuolema. Lopulta skitsoaffektiivinen häiriö suisti Davidin raiteiltaan, niin  että hän joutui sairaalahoitoon. Palattuaan Australiaan vuonna 1970 hän silti meni naimisiin Clare Papp – nimisen vanhemman naisen kanssa, mutta avioliitto kariutui nopeasti. David joutui Perthin mielisairaalaan, jossa vietti yli 10 vuotta saaden monenlaista psykiatrista hoitoa.

Vuonna 1983 David päätyi soittamaan pianoa tohtori Chris Reynoldsin omistamaan viinibaariin nimeltä Riccardo’s. Tästä alkoi Davidin tervehtyminen ja paluu maailmaan. Vuotta myöhemmin hän tapasi Gillian Murrayn, jonka kanssa meni naimisiin vielä samana vuonna. Gillianin ja agentti Mike Parryn avulla Davidin onnistui käynnistää konserttiura Perthissa ja muualla Australiassa vuonna 1986. Eurooppaan hän matkusti konsertoimaan jo seuraavana vuonna.

Brave New World 

Kirjastoluokka 78.61: Helfgott, David: Brave new world. – CD-äänilevy, Lahden kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, musiikkipalvelut

David Helfgottin ura konserttipianistina jatkuu edelleen. Hän esiintyy täysille saleille eri maanosissa ja on myös levyttänyt jonkin verran. Hän on kaikkialla juhlittu pianisti, joka eittämättä ansaitsee kaiken saamansa arvostuksen kokemustensa jälkeen. Hänen tekninen osaamisensa on huippuluokkaa, mutta sittenkin persoonallinen tulkintakyky on juuri se tekijä, joka kerää hänelle uskollisia faneja ympäri maailmaa. Syvästi tunteva ja rohkeasti ilmaiseva virtuoosi on toki herättänyt myös kriittisiä arvioita: hänen Rahmaninoviaan on moitittu epätasaiseksi ja epäyhtenäiseksi, ja hänen soittoaan ylipäätään hahmottomaksi, siinä mielessä että hän ei jäsentele teosten rakenteita. Mutta monelle hän on yksi pianon neroista.

David Helfgottin kotisivut:

http://www.davidhelfgott.com/


 

Brilliantissimo 

Kirjastoluokka 78.61: Helfgott, David: Brilliantissimo. – CD-äänilevy, Hollolan pääkirjasto

soundtrack 

Kirjastoluokka 78.355: Hirschfelder, David: Shine : original motion picture soundtrack. – CD-äänilevy, Lahden kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, musiikkipalvelut


 

Asiakkaiden kommentit

Kommentin kirjoittaminen edellyttää sisäänkirjautumista.

  1. Siri 24.9.2016 13:34:59
    Ilmoita  Sirin kommentit. Kiitos hienosta lukijaa ja taiteilijaa arvostavasta elokuva-, henkilö- ja musiikkiesittelystä. Näihin vinkkeihin täytyy palata.

Muistilista

Sinulla on 0 teosta muistilistassa.

Näytä muistilista