Sisällön alku

The complete works

Kansikuva The complete works
Nimeke: The complete works
Tekijä: Varese, Edgar
Klikkaa jättääksesi arvostelun The complete works.
Vinkin antoi: Eeva Hulkkonen

Ääni on elävää materiaa

Ranskassa syntynyt mutta uransa Yhdysvalloissa tehnyt säveltäjä Edgard Varèse (1883-1965) kuuluu taidemusiikin tärkeimpiin avantgardisteihin. Hänen kokeellinen musiikkinsa oli aikakautensa kontekstissa useimmiten sensaatiomaista ja jakoi ammattimuusikoidenkin mielipiteet.

Otsikon mukaisesti ääni oli Varèselle elävää ainesta. Häntä kiinnosti äänen ominaislaatu sellaisenaan, ja hän halusikin kehittää pelkästään ääntä varten monipuolisia ilmaisukeinoja. Hän pohti äänen järjestämistä (organized sound). Äänen organisointi johti lopulta jopa hälyjen järjestämiseen (organized noises). Vastustajien mielestä Varèsen äänijärjestelmistä kehkeytyikin aikaa myöten liian strukturoitua musiikkia.
Varèsen tavaramerkki oli tuottaa äänimassoja (produced sound-masses).  Toisaalta äänen kirkkaus,  terävyys ja kiteytyneisyys (crystallization) olivat myös hänen tavoitteitaan etenkin kamarimusiikissa. Varèsen merkitys myös elektroakustisen musiikin kehittäjänä on mittaamaton. Hän uskoi vakaasti elektronisiin ilmaisukeinoihin. Niiden avulla hän tavoitteli musiikkiin uusia äänenvärejä (timbre), rytmejä ja avointa tilaa (open space). 
Lahden kaupunginkirjaston musiikkipalveluiden kokoelmissa oleva Amsterdamin Concertgebouw-orkesterin äänite on tärkeimpiä koskaan tehtyjä Varèse-levytyksiä jo siitäkin syystä, että monet säveltäjältä kesken tai viimeistelemättä jääneet teokset on tätä äänitettä varten täydentänyt Varèsen oppilas ja amanuenssi, professori Chou Wen-Chung.  Äänitteen miinukseksi  luen sen, ettei sillä olla teosta Etude pour Espace (1947), jota on esitetty jonkin verran viime vuosina.
Riemastuttavaa on se, että Amériques-sävellyksestä esitetään äänitteellä varhaisversio vuodelta 1921 eikä uudistettua laitosta (1927). Alkuperäisversiossa äänidiversiteetti on nimittäin vielä hillittömämpi kuin lopullisessa. Orkesteriteoksista vaikuttavin äänitteellä on kuitenkin ehdottomasti Arcana (1927), jonka tulkinnassa kapellimestari Riccardo Chailly  ja Concertgebouworkest osoittavat osaamisensa tason.
Poème electroniquen (1958) alkuperäinen äänitallenne on äänitettä varten masteroitu Haagin Koninklijk Conservatoriumissa vuonna 1998. 
Laulumusiikista nostan esiin kauniin joskin synkän yksinlaulun Un grand sommeil noir säveltäjän Ranskan-kaudelta (1906). Äänitteellä kuullaan laulusta alkuperäinen pianosäestyksinen versio sekä Chaillyn tätä levytystä varten Antony Beaumontilta tilaama orkesteriversio. Un grand sommeil noir on Paul Verlainen runo. Siinä syvä, musta uni laskeutuu runon minän elämän ylle, ja kaikki toivo ja kaikki kaipuu vaipuvat uneen, niin että hän menettää kaiken tietonsa ja kaikki muistonsakin, niin hyvät kuin pahatkin, ja valittaa tätä murheellista tarinaa. Hän kokee olevansa kehto jota käsi keinuttaa haudan onkalossa: hiljaisuudessa, hiljaisuudessa. Sopraano Mireille Delunsch esittää laulun sisäistyneesti. – Laulu todistaa Varèsen kyvyt melodikkona. Tarkkakorvainen kuuntelija tosin huomaa myös Amériquesin herkät melodiset kulut. Varèsen musiikki on muutakin kuin meteliä, hälyä ja elektroniikkaa!
Uuteen musiikkiin erikoistunut ASKO Ensemble esittää levyllä kamarimusiikki- ja kamariorkesteriteokset. Varèse ei pitänyt jousisoittimista. Hän lumoutui ennen kaikkea puupuhallinten ja erilaisten lyömäsoitinten soinneista, ja monissa hänen teoksissaan onkin juuri näiden soitinsektioiden soittimia: Hyperprism ja Intégrales sekä Déserts, jossa on myös elektroninen nauha. Ecuatorialissa yhtyvät monien vaskipuhallinten ja lyömäsoitinten äänet kahden ondes-martenotin sointiin; mukana myös lauluääni (basso), piano ja urut. Kuuluisa Ionisation on sävelletty 13 lyömäsoittajalle. Oikeastaan vain Octandre on kokoonpanoltaan perinteisemmin eri puu- ja vaskipuhaltimia yhdistelevä oktetto.


Äänen loistoa ja värikylläisyyttä sekä huippuosaamista ja –musikaalisuutta -  nautittavaa Varèsea!

Asiakkaiden kommentit

Kommentin kirjoittaminen edellyttää sisäänkirjautumista.

Ei kommentteja

Muistilista

Sinulla on 0 teosta muistilistassa.

Näytä muistilista

CS Library-RSS

Uudet vinkit

 1. Lauluja Suomesta

  Lue lisää vinkistä! - klikkaa tästä Lauluja Suomesta.
  Rautiainen, Timo

  Edelleenkin ajankohtainen?

 2. Lahtelaista musiikkiosaamista

  Lue lisää vinkistä! - klikkaa tästä Lahtelaista musiikkiosaamista.
  Komulainen, Petri

  Urkuri Jan Lehtola ja käyrätorvisti Petri Komulainen ovat molemmat omien instrumenttiensa parhaimmistoa Suomessa.

 3. III

  Lue lisää vinkistä! - klikkaa tästä III.
  Moderat

  Levytrilogian säväyttävä päätösosa

 4. Pleasure

  Lue lisää vinkistä! - klikkaa tästä Pleasure.
  Feist

  Trendien ulottumattomissa soljuva syväkosketus

 5. The Colorist & Emiliana Torrini

  Lue lisää vinkistä! - klikkaa tästä The Colorist & Emiliana Torrini.
  Torrini, Emiliana

  Islantilainen eleettömyys kohtaa belgialaisen ennakkoluulottomuuden.