Mitä on roolipelaaminen?

Pieni joukko istuu pöydän ääressä keskustellen vilkkaasti, heittelee monisivuisia noppia ja merkitsee pöydällä oleviin erikoisiin lomakkeisiin jotain. Mitä ihmettä ne tekevät? Tämä artikkeli valottaa hieman sitä, mitä roolipelaaminen oikein on.

Roolipelaaminen on keino eläytyä toisen henkilön elämään ja maailmaan. Se on periaatteessa interaktiivista, useamman hengen tarinankerrontaa, jossa kukaan ei ennalta tiedä miten tarina päättyy. Roolipelissä et vain seuraa tarinaa siitä, miten sankarit käyvät vaarasta toiseen, vaan sinä ja muut pelaajat ohjaatte itse kukin yhtä sankaria ja päätätte, mitä he tekevät.Roolipelejä ja noppia pöydällä.

Roolipelissä on tyypillisesti kahdesta kuuteen pelaajaa sekä pelinjohtaja. Pelaajat ja pelinjohtaja eivät pelaa toisiaan vastaan, vaan yhdessä; roolipelissä ei ole voittajia eikä häviäjiä, ja pelin päämääränä on tarina ja peli itsessään. Kullakin pelaajalla on oma hahmonsa, joka on kuin kirjan hahmo: hänellä on nimi, historia, persoonallisuus ja omat taitonsa. Näitä taitoja kuvataan yleensä jollakin numeroarvolla, jotta eri hahmojen taitoja voidaan verrata: Myrskyn sankareissa jokaisella hahmolla on esimerkiksi ominaisuus nimeltä voima, joka kuvaa hänen fyysistä vahvuuttaan. Hahmoilla voi olla myös erilaisia kykyjä kuten loitsut tai kyky liikkua huomaamattomasti. Kaikki nämä taidot, kyvyt ja muut tiedot merkitään hahmolomakkeeseen. Pelin edetessä hahmot saavat lisää kokemusta ja voivat kehittyä vahvemmiksi tai oppia uusia kykyjä.

Käytännössä roolipelaaminen toimii seuraavasti. Pelin aikana pelaajat kertovat sanallisesti, mitä heidän hahmonsa tekevät ja sanovat, tähän tyyliin: "mun hahmo hyökkää sitä isointa peikkoa kohti" tai "mä kysyn siltä, että ketä ne on". Taisteluissa tai ongelmatilanteissa nopanheittojen ja hahmolomakkeisiin merkittyjen numeroarvojen avulla selvitetään, miten hyvin tai huonosti hahmot onnistuvat yrittämässään asiassa. Nopanheitot tuovat jännitystä ja sattuman mahdollisuutta peliin: huonoakin miekkailijaa voi joskus onnistaa, ja toisaalta ketterinkin hahmo voi kompastua dramaattisesti.

Pelinjohtajalla ei ole omaa hahmoa - sen sijaan hän ohjaa periaatteessa koko maailmaa ja kaikkia sen muita asukkaita. Pelinjohtaja on se, joka kehittää seikkailun raamit, kuvailee ympäristön, kertoo pelaajille mitä oven takaa paljastuu tai mitä matkaajat heille vastaavat. Yleensä pelinjohtaja suunnittelee seikkailun alkutilanteen ja suurinpiirtein sen, miten hän ajattelee seikkailun kulkevan: ketä ja mitä pelaajahahmot kohtaavat, kuka on kaiken takana, millaisissa ympäristöissä seikkaillaan. Pelinjohtaminen vaatii kuitenkin mielikuvitusta ja kykyä improvisoida, koska pelaajilla on vapaus tehdä mitä he vain keksivätkin: jos hahmot päättävätkin kääntyä risteyksestä oikeaan eikä vasempaan, pelinjohtajan täytyy nopeasti keksiä, mitä siellä suunnassa oikein on.

Tässä artikkelissa kuvatuista roolipeleistä käytetään joskus myös nimityksiä pöytäroolipeli tai kynä-ja-paperi-roolipeli. Nimitys juontuu siitä, että roolipelejä pelataan yleensä pöydän ääreen kokoontuneena, ja tarvittavat apuvälineet ovat kynä, paperia, nopat, sekä roolipelin säännöt ja taustat esittelevä kirja. Tärkeimpiä pelivälineitä ovat kuitenkin mielikuvitus ja puhetaito. Pöytäroolipeleistä ovat kehittyneet myös erilaiset tietokone- ja konsoliroolipelit, kuten World of Warcraft ja Skyrim, sekä liveroolipelaaminen (eli larppaaminen), jossa pelaajat sonnustautuvat itse hahmoikseen ja eläytyvät heihin fyysisesti.

Monet tunnetuimmat roolipelit sijoittuvat fantasiamaailmoihin ja niissä pelaajien hahmot ovat sotureita, velhoja, haltioita, ja niin edespäin. On myös runsaasti avaruuteen ja tuntemattomille planeetoille sijoittuvia pelejä, tähän omaan maailmaamme sijoittuvia pelejä, ja kaikkea siltä väliltä. Maailma voi hyvin olla jokin kirjoista tai elokuvista tuttu kuten Keski-Maa, se voi olla luotu erikseen peliä varten, tai se voi olla oma maailmamme jossa vain jotakin on eri tavoin. Eri pelit voivat myös painottaa eri asioita: joissakin tarina on pääosassa ja noppia heitetään vain harvoin, kun taas joissain numeroarvot, nopanheitot ja strateginen pelaaminen ovat jopa tarinaa tärkeämpiä.

Kiinnostuitko kokeilemaan?

Roolipelejä ja noppia pöydällä.

Roolipelikerho

Kokeile pöytäroolipelaamista!

Kiinnostuitko roolipelaamisesta? Harrastuksen aloittaminen voi tuntua hankalalta. Minimissään siihen tarvitaan kuitenkin vain yksi kaveri, joitakin noppia ja roolipelikirja. Artikkelin lopussa on listattuna joitakin Lahden kaupunginkirjaston kokoelmista löytyviä roolipelejä. Jos olet suurinpiirtein 13-20-vuotias, voit tulla kokeilemaan roolipelaamista pääkirjaston nuorten tilassa kokoontuvaan kerhoon.

Roolipelikirjoja Lahden kaupunginkirjaston kokoelmissa

1. Astraterra (2014)

Kansikuva teokselle Astraterra
    seikkailuroolipeli löytöretkeilijöistä Astraterran ihmeellisessä maailmassa

Kieli: suomi
    Klikkaa jättääksesi arvostelun Astraterra.
    1. Kirja Kirja, Astraterra
  2. HeroQuest (2013)

Kansikuva teokselle HeroQuest
    1. Kirja Kirja, HeroQuest
  3. Dungeons & Dragons, Player's handbook (2014)

Kansikuva teokselle Dungeons & Dragons
    1. Kirja Kirja, Dungeons & Dragons
  4. Bliaron (2011)

Kansikuva teokselle Bliaron
    Kalthanien perintö

Kieli: suomi
    Klikkaa jättääksesi arvostelun Bliaron.
    1. Kirja Kirja, Bliaron
  5. Kätyrin osa (2004)

Kansikuva teokselle Kätyrin osa
    roolipeli kataluudesta, itseinhosta ja yksipuolisesta rakkaudesta

Tekijä: Czege, Paul

Kieli: suomi
    Klikkaa jättääksesi arvostelun Kätyrin osa.
    1. Kirja Kirja, Kätyrin osa
  6. Myrskyn aika (2003)

Kansikuva teokselle Myrskyn aika

Tekijä: Pohjola, Mike

Kieli: suomi
    Klikkaa jättääksesi arvostelun Myrskyn aika.
    1. Kirja Kirja, Myrskyn aika
  7. Vampire, The dark ages : a storytelling game of gothic horror (1998)

Kansikuva teokselle Vampire
    1. Kirja Kirja, Vampire