Elokuvien tekijänoikeudet ja ikärajat kirjastossa

Kirjastot ovat sidottuja tekijänoikeuslakiin, joka vaikuttaa aineiston hankintaan, lainaamiseen ja korvaamiseen.

Alla olevassa listassa on kirjastoille usein esitettyjä elokuviin liittyviä kysymyksiä vastauksineen.

Miksei kirjastossa ole kaikkia Suomessa ilmestyviä elokuvia?

Kirjasto ei tekijänoikeudellisista syistä voi ostaa kaikkia niitä elokuvia, joita yksityishenkilöt voivat ostaa tai joita on mahdollista vuokrata. Elokuvat hankitaan kirjastoihin vain tiettyjen kanavien kautta ja elokuvista myös maksetaan enemmän, koska hintaan sisältyy oikeus lainata elokuvaa asiakkaille.

Voiko vahingoittuneen elokuvan korvata tuomalla vastaavan tilalle?

Elokuvia tai muitakaan kuvatallenteita ei voi korvata tuomalla vastaavan tuotteen tilalle, koska näihin ei sisälly lainausoikeutta.

Voiko kirjastoon lahjoittaa elokuvia?

Kirjasto ei voi ottaa vastaan lahjoituksina elokuvia tai muitakaan kuvatallenteita, koska näihin ei sisälly lainausoikeutta.

Voiko opettaja näyttää oppilailleen koulussa kirjastosta lainattua dvd:tä?

Elokuvien katsominen julkisesti on luvanvaraista eli jokaisen elokuvan esittämiseen tarvitaan lupa. Esitysoikeus on varmistettava aina elokuvakohtaisesti. Kirjastoiden kokoelmissa on joitakin elokuvia, joiden esittäminen oppilaitoksissa on sallittu.
Lisätietoa aiheesta Mediakasvatusseuran sivuilla.

Miksei kirjastossa esitetä elokuvia?

Elokuvien esittäminen myös kirjastoissa on luvanvaraista. Mikäli kirjasto haluaisi järjestää elokuvanäytöksen, esitettäväksi sopisi elokuva, johon kirjasto on saanut sekä esitys- että lainausoikeudet.

Mitkä ovat ikärajat kirjastosta lainatuissa elokuvissa?

Kirjasto noudattaa Suomen lakia kuvaohjelmien ikärajoissa. Ikärajat perustuvat lakiin kuvaohjelmien tarkastamisesta. Laki on luonteeltaan lastensuojelulaki ja sen tarkoitus on suojella lapsia kuvaohjelmien mahdollisilta haitallisilta vaikutuksilta.

Elokuvien ikärajat 1.1.2012 alkaen ovat 7, 12, 16 ja 18.

sallittu ikärajamerkki
Elokuvat, televisio-ohjelmat ja digitaaliset pelit merkitään ikärajalla ja sisältösymbolilla. Merkintä kertoo minkälaisten lapsille haitallisten sisältöjen vuoksi ohjelmalla on ikäräja.

Sallittu kaikenikäisille

Yli 7-vuotiaille -ikärajamerkki